Vývoj a industrializace potravin pro průmyslovou výrobu

Vývoj kulinářských modelů


Kulinářský model je vlastně receptura připravená tradičním způsobem, z běžných surovin. Je to první krok od pouhé představy ke konkrétnímu objektu, který hodně napoví o kvalitách budoucího výrobku a jeho realizovatelnosti. V této fázi vývoje je velmi důležitá znalost gastronomie a široký rozhled v oblasti zbožíznalství.


DESIGNFOODS nabízí odborný přístup a bohaté zkušenosti vlastního vývojového kuchaře. Při vytváření kulinářského modelu bereme ohled na stravovací zvyklosti cílových skupin. V této etapě již můžeme diskutovat o chuťových limitech
a technologických možnostech, proto je vhodné, už v této fázi, zapojit do diskuze nejen marketing, ale i technologa, případně také osobu zodpovědnou za vývoj obalu.


Vývoj laboratorních vzorků


Kritická část vývoje nového výrobku vyžadující preciznost, zkušenosti a ochotu neustále se vzdělávat. V této fázi dochází k transformaci kulinářského modelu
v recepturu takřka použitelnou ve výrobě.
Je nezbytné pečlivé zaznamenávání naměřených parametrů a vedení záznamů
o veškerých změnách mezi jednotlivými verzemi receptury.


DESIGNFOODS Vám nabízí plný servis při formulování receptur, případně konzultační poradenství, dále nabízíme pomoc při navrhování míchacích postupů, které budou nejlépe simulovat budoucí výrobní technologii. Máme bohaté zkušenosti s navrhováním stabilních textur odolných jak během výroby, tak i během skladování a finální kuchyňské přípravy.

© 2010 Havelka Jan